/   djesi.com   / Slovenski  

2018-12-09 08:18:21

Spoštovani in spoštovane, žirije so odločile in glasovi občinstva so prešteti: prejemniki nagrad 15. Mednarodnega festivala animiranega filma Animateka so znani!

Nagrade Animateka 2018Velika nagrada mednarodne žirijeZa nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Prejme jo film: III (naslovna fotografija) - Marta Pajek (ANIMOON)Poljska, 2018, HD, 12:00Moški in ženska se spoznata v čakalnici in se nemudoma zbližata. Začneta igro, ki postaja čedalje bolj surova. Njuna obraza spominjata na maski, oblike počasi začnejo razpadati. Telesi se oblikujeta kot glina, objemata se do meje nemogočega.

Utemeljitev žirije: I: nežnost raste. II: brutalnost. III: avtorica Marta Pajek.

Nagrada občinstva ;DSAFZa nagrado se potegujejo filmi iz Vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa. Denarno nagrado v višini 1000 evrov podeljuje Društvo slovenskega animiranega filma.

Prejme jo film: III - Marta Pajek (ANIMOON)Poljska, 2018, HD, 12:00Moški in ženska se spoznata v čakalnici in se nemudoma zbližata. Začneta igro, ki postaja čedalje bolj surova. Njuna obraza spominjata na maski, oblike počasi začnejo razpadati. Telesi se oblikujeta kot glina, objemata se do meje nemogočega.

Mladi talent, nagrada Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani in Akademije umetnosti Univerze v Novi GoriciZa nagrado se potegujejo filmi iz Tekmovalnega programa Mladi talenti Evrope. Denarno nagrado v višini 1000 evrov skupaj podeljujeta Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Prejme jo film: Love Me, Fear Me - Veronica Slomon (FILMUNIVERSITÄT BABELSBERG KONRAD WOLF)Nemčija, 2018, HD, 6'06''

»Kaj bi bil pripravljen storiti, da bi te imeli radi?« Love Me, Fear Me pripoveduje o ceni sprejetosti. Je plesna metafora vlog, ki jih igramo, in oblik, ki jih zavzamemo, odrov, ki jih izberemo, in občinstev, ki jih skušamo osvojiti.

Utemeljitev žirije: Prepričal nas je ne le z odlično izrabo medija animacije in dovršeno tehnično izvedbo, temveč tudi z jasno in inovativno obravnavo že poznane, a pomembne tematike.

Nagrada otroške žirije SlonZa nagrado se potegujejo filmi iz Slonovega tekmovalnega programa. Denarna nagrada v višini 1000 evrov.

Prejme jo film: Teorija zahoda / Teoria zakata / The Theory of Sunset - Roman Skolov (Peterburg Animation Studio)Rusija, 2017, digital, 8’48’’

Marljivi kolesar sredi noči prečka zimski gozd. Pomembno nalogo ima: pravočasno mora prižgati nov dan.

Utemeljitev žirije: Za zmagovalni film smo se odločili zato, ker je imel lepo likovno podobo, zanimivo zgodbo, bil je zabaven in je na izviren način prikazal vsakdanjo temo.

Posebne omembe žirijePosebna omemba žirantke Špele Čadež: Dva od dveh / Dva na dva / Two for Two - Jelena Oroz (BONOBOSTUDIO)Hrvaška, 2018, HD, 8'00''

Tesnobna upodobitev trenutka, ko nehamo ljubiti drugega in se zaljubimo v svoje fantazije. Če se ne razumeva, pa morda lahko skupni jezik najdeta najina avatarja? A karkoli se skriva pod površjem, naj tam tudi ostane. V redu sva. V življenju se nama cedita mleko in med. Vsak boža svojega zajčka.

Utemeljitev: Poglobljen razmislek o razmerju med dvema osebama, ki končata v nežnem zajčjem objemu.

Posebna omemba žirantke Luce Tóth: Sounds good - Sander Joon (ESTONIAN ACADEMY OF ARTS, THE ANIMATION WORKSHOP, BOP!)Estonija, Danska, 2018, HD, 9'45''

Mikroman na svojem potovanju skuša posneti zvok gob.

Utemeljitev: Igriv in svež pristop do filma, ki dobro zveni.

Posebna omemba žiranta Marca Bertranda: Marija in sedem palčkov / Maria Ja 7 Pöialpoissi / Mary And 7 Dwarfs - Riho Unt (OÜ NUKUFILM)Estonija, 2018, HD, 12'30''

Častitljiva priletna redovnica Marija, ki je vse življenje preživela za samostanskimi zidovi, se odloči izpolniti otroške sanje. Edino, kar jo pri tem ovira, je njen razdrobljen, že skoraj povsem opešan spomin. Marija se boji, da bi se njena največja želja na koncu izkazala za greh.

Utemeljitev: Življenje, zaznamovano z rutino, osvetljeno z vžigalno svečko in želja občutiti samotnost nebes.

Posebna omemba žiranta Michaela Freia: Električarjev dan / Elektrika Diena / Electrician's Day - Vladimir Leschiov (LUNOHOD)Latvija, 2018, HD, 8'44''

Vse se je začelo z izpadom električnega toka.

Utemeljitev: Zabaven. Bistroumen. 220 voltov.

Posebna omemba žiranta Jeana-Baptista Garnera: Per tutta la vita - Roberto Catani (WITHSTAND FILM, MIYU ANIMATION)Italija, Francija, 2018, HD, 5'20''

Ženska in moški se podata na pot spominov, na kateri se vračata v vse pomembnejše trenutke svoje ljubezenske zgodbe.

Utemeljitev: Pred nami se odvije sladek klobčič spomina na ljubezensko zgodbo zahvaljujoč mojstrski animaciji gladkih prehodov in osupljivemu zvoku … in cilindru.

Posebna omemba študentske žirije: Na zdravje! / Na Zdrowie! / Bless You! - Paulina Ziółkowska (POLISH NATIONAL FILM SCHOOL IN LODZ)Poljska, 2018, HD, 4'45''

Pozor: nalezljivo! V vrvežu urbanega življenja bacili letajo v vse smeri. Po nesreči stojiš ob napačnem nosu in je v hipu po tebi. In kaj se zgodi, če se kar naprej okužuješ? Film z ekspresionističnimi barvami ter nadrealnimi oblikami in liki zastavlja vprašanja o naših medsebojnih stikih.

Utemeljitev: Avtorica nas je navdušila z močnim likovnim izrazom in izkoristkom medija animacije ter z inovativnimi izhodišči in tematiko.


si21.com
2018 utemeljitev film irije omemba nagrada si21 nagrado posebna filma prejme univerze


User comments